Thursday, 24 January 2019

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την ειδική μαθησιακή δυσκολία του ;



Η "σωστή ώρα"  να ενημερώσετε το παιδί σας για τις μαθησιακές του δυσκολίες είναι νωρίτερα παρά αργότερα, ποτέ με οργή και πάντα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης. Eίναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι όπως εάν το παιδί σας είχε άσθμα δεν θα θέλατε να αισθάνεται αστείο χρησιμοποιώντας μια συσκευή εισπνοής για να αναπνεύσει έτσι και οι μαθησιακές δυσκολίες είναι εξίσου αληθινές με τις βιολογικές δυσλειτουργίες.

Αρχικά πρέπει να μελετήσετε πολύ καλά τη διάγνωση του παιδιού σας ώστε να μπορείτε στις συζητήσεις σας να μην ξεχνάτε τα δυνατά σημεία και τις μοναδικές ικανότητές της οποιασδήποτε μαθησιακής δυσκολίας.

Στην συνέχεια πολύ βασικό κομμάτι αποτελεί το να καθησυχάσετε το παιδί σας ότι είναι απόλυτα υγιές  και να του εξηγήσετε την ειδική μαθησιακή του δυσκολία, για παράδειγμα εάν έχει δυσλεξία μπορεί να θέλετε να πείτε ότι ο εγκέφαλός του λειτουργεί διαφορετικά όταν διαβάζει. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, προετοιμάστε υλικό για να διαβάσουν και παραπομπές σε ιστότοπους που εξηγούν τον συγκεκριμένο τύπο μαθησιακής δυσκολία σε γλώσσα και ύφος που μπορούν να καταλάβουν.

Το επόμενο βήμα είναι να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι υπάρχουν κάποιες εργασίες που είναι εύκολο να ολοκληρώσει και κάποιες που μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση αλλά με την υποστήριξη ενός επαγγελματία και την δική του σκληρή εργασία θα εξασφαλιστεί η επιτυχία. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με σαφήνεια και ειλικρίνεια ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει όλα όσα λέτε χωρίς να χρησιμοποιείται ειδική ορολογία και κλινικούς όρους γιατί η ευελιξία και η αυτοεκτίμηση είναι συχνά εύθραυστες σε ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες.

Τέλος μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε ο κύριος εκπαιδευτικός συνήγορος του παιδιού σας στο σχολείο. Χρειάζεται να συμμετέχετε ενεργά στο σχολείο του παιδιού σας παρακολουθώντας όλο το σχολικό πρόγραμμα και να είστε βέβαιοι ότι οι δάσκαλοι σας φροντίζουν  για την ειδική μεταχείριση  του παιδιού σας.

Φροντίστε κάθε μέρα τουλάχιστον μια φορά να λέτε "Σ 'αγαπώ" στο παιδί σας. Αυτή είναι μια συμβουλή που λειτουργεί θεραπευτικά για παιδιά τόσο χωρίς όσο και με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.



Eιδικός Παιδαγωγός

 (αποφοιτος του τμήματος ΦΠΨ τομέας ψυχολογίας)

No comments:

Post a Comment